Wespensteek

De gevolgen van een wespensteek hangt eigenlijk af van persoon tot persoon. De ene persoon zal hier weinig van merken, andere personen kunnen er heel wat pijn van hebben.

De steek kan op de gestoken plek een branderig gevoel veroorzaken.

Meestal wordt de plek waar u gestoken wordt rood worden en kan het opzwellen. Dringende behandeling is zeker aan te raden.

Wat kan u doen bij een wespensteek?

  • Indien u een vacuümpompje hebt kunt u hiermee het gif eruit zuigen. Dit moet binnen de 2 minuten gebeuren of het gif zit in uw bloedbaan.
  • U kunt een klontje suiker met azijn op de gestoken plek leggen.
  • Koel de gestoken plek met ijs of een koud flesje, dit vermindert de zwelling, pijn en jeuk.
  • Smeer eventueel Azaron op de plek om de jeuk te verminderen.
  • Probeer het krabben te vermijden om het niet te verergeren.
  • Wanneer u in de keel, mond of neus wordt gestoken en u bent allergisch, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Doe dit eveneens wanneer een zwelling op een andere plaats fors toeneemt.

Wat bij een wespensteek allergie?

Sommige mensen hebben een wespenallergie. Als u nog nooit gestoken bent kunt u dit niet weten. Mensen met astma en hooikoorts zijn meestal overgevoelig voor wespen. Bent u allergisch dan zijn er toch wat risico’s aan verbonden. Na een wespensteek kunnen zwellingen ontstaan en sommige mensen kunnen in shocktoestand geraken (misselijk, duizelig, koorts). Wanneer u gestoken wordt ter hoogte van de luchtwegen kan u ademhalingsproblemen krijgen en in het ergste geval stikken.

Wat te doen bij een allergische reactie op een wespensteek?

Zo spoedig mogelijk naar de huisarts gaan. Indien u weet dat u allergisch bent, is het aangeraden om een EPI-pen bij de hand te hebben, dit kan u voorgeschreven worden door uw huisarts. Dit kan u zelf injecteren en zal de allergische reactie verminderen.